PHARUS ZAANDAM

De vraag van woningbouwvereniging SaenWonen was om de Pharus flat zo te stylen, dat hij een samenhangend verhaal zou vertellen met de twee andere giga flatgebouwen, de Perim en de Brandaris, die al hun nieuwe uiterlijk hadden gekregen. Alle drie de flats gebouwd eind jaren zestig, begin jaren 70. Beeldend uitgangspunt werd de naam van de vernoemde vuurtoren, de Pharus.

Zeelieden konden de weg over het water vinden bij het licht van een vuurtoren, de zon, de maan en de sterren. Visueel allemaal bollen en vertaald naar het platte vlak, cirkels.

De zeereis bepaalde de kleuren, stralend geel en wit van de zon aan de entreekant, blauw en wit aan de wegkant, de maan. De horizontale strepen, per verdieping alternerend, de herinnering aan de belijning van schepen.

Om meer licht in de hoofdentree's en het trappenhuis te brengen is gekozen voor een uitbundige glazen entree én een grootste doorbraak van de voor- tot de achterkant over alle verdiepingen. Dit is zichtbaar gemaakt door een glazen belijning in verticale strepen, met als bekroning bovenop het gebouw, een grote stip.... zon en maan.

Deze stippen zijn ook aan de kopse kanten verwerkt, waar als extra element de zonkant oranje glazen eindhekken heeft gekregen en de maankant paarse.

Van binnen is het trappenhuis van beneden naar boven roterend geschilderd in de kleuren van de regenboog, hetgeen ook is doorgezet in het glas kunstwerk beneden in de hoofdentree's.

Oplevering 2006

Terug naar overzicht

Interesse?
NEEM contact op

Klik hier